Traveling
Nissan
  • Registration
Школа у Гњилици

Никољачка општина је била под турском окупацијом све до 1912. године. Та чињеница говори да у Никољачи раније није било школе. Подизање школе за српску децу на турској територији није било дозвољено. Нешто школа што је и отворено било је поред цркава јер су турски закони цркве сматрали вакуфским добром па су и школе тако схватали. Године 1905. после освећења обновљене цркве одобрено је подизање школе уз цркву. Подижући цркву Никољчани су подигли поред ње и дводелну зграду за школу. Године 1905. школа је отворена и њен први учитељ био је Мартин Добрић родом из Косовског Брњака.

У Никољачкој школи се учило по српским уџбеницима и на српском језику се изводила настава.  Школу је тада похађало свега 44 ученика.

За време првог светског рата школа у Никољачи је била затворена и наставила је са радом одмах после рата.

1925. године школа је добила нову школску зграду и с обзиром да је до тада била неподељена тада је добила и друго одељење. У школу су долазили ђаци из 16 села, али велики број деце није похађао школу а против ђачких родитеља није вођен поступак.

У току другог светског рата школа је повремено радила јер су у школи становале избеглице. 1945. године адаптирана је школска зграда али и поред адаптације није могла да прими све ученике па су 1955/56 године 2 одељења морала да користе просторије задружног дома у Гњилици.

Усељење у нову школску зграду у Гњилици обављено је 1960. године. Зграда старе школе продата је као материјал, а школска башта цркви. Нова школска зграда има површину од 420м2. У школској 1963/64 школа је имала 277 ученика али тада долази до осипања и ђака и просветних радника. Све до 1967. године школа је била самостална а тада постаје истурено одељење школе Иво Лола Рибар из Рашке. Све до школске 1975/76 школа је била шесторазредна а од тада је четвороразредна. Од 1985. године школа у Гњилици је издвојено одељење основне школе Сутјеска из Рашке.

 

 

 

 


Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module
Банер
Банер
Copyright © 2018. ossutjeska.edu.rs. Developed by Enter racunari
Real Estate
Finland